För nybörjaren

Att börja släktforska är ett beslut som ofta har mognat fram. När beslutet väl är fattat kan man ibland känna sig lite vilsen. Hur börjar man egentligen? Här följer några tips för den som är på gång.

Först och främst så behöver du ingen dator i det första skedet. Däremot envishet, papper och penna (eller diktafon/fickminne) samt lyhördhet!

Börja med att göra en lista över dina släktingar. Tag adressboken till hjälp och slå upp dina närmaste där. Besök mor- och farföräldrar för en pratstund - de kommer att bli glada över att få berätta om gångna tider. När du lyssnar så var noga med anteckna orter och socknar. Dessa ger oftast mycket värdefull information.

Om inte den äldsta generationen finns i livet längre så får du leta efter personernas kvarlåtenskap. Vem tog hand om familjealbumen, t.ex? I gamla fotoalbum kan man finna många ledtrådar. Likaså bland sparade brev o dyl.

Andra platser som ruvar på hemligheter kan vara inskrivningsböcker från armén, ransoneringskort från första världskriget, bröllopsfoton m.fl.

INNEHÅLL

Arkivdigital

Genline

Riksarkivet, SVAR